Body positivity

blijf met je lijf

Uit een grootschalige studie van hoogleraar Psychologie Loesbeth Woertman (Universiteit Utrecht, 2007) bleek dat driekwart van de vrouwen (van 35 000 deelnemers) aangaf tevreden te zijn met hoe ze eruitzien. Wetenschappelijke cijfers waar we blij van worden, 't zal wel zijn! Toch knaagt het heus weleens bij veel mensen: er is altijd iets aan je lijf wat beter kan. De toenemende populariteit van sociale media helpen het zelfbeeld natuurlijk ook niet veel vooruit als er altijd alleen maar perfecte lichamen op komen te verschijnen.

Subjectief

Ons lichaamsbeeld is het subjectieve beeld dat we van ons eigen lichaam hebben. Subjectief omdat het beeld niet per se hoeft te kloppen met de werkelijkheid. Veel vrouwen overschatten bijvoorbeeld de breedte van hun lichaam: ze denken dat hun billen, benen en buik dikker zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

Verder bestaat ons lichaamsbeeld uit verschillende componenten, zegt klinisch psycholoog Jessica Alleva, die verbonden is aan de Universiteit Maastricht. Het is niet alleen hoe je over je lichaam denkt en wat je daarbij voelt, maar ook hoe je je gedraagt, of je bijvoorbeeld vaak op dieet bent, veel in de spiegel kijkt, of strakke of juist verhullende kleding draagt.

Hoe ver de ontevredenheid met ons uiterlijk kan gaan, bewijst een opmerkelijke enquête die een paar jaar geleden werd gedaan door een stichting tegen eetstoornissen en een Britse universiteit. Ze vroegen studentes op campussen door het hele land wat zij zouden overhebben voor het perfecte uiterlijk.

Drie op de tien studentes waren bereid een aantal jaar van hun leven te geven voor het perfecte lichaam. Anderen zouden in ruil voor een prachtig lijf een paar duizend pond salaris inleveren of een promotie aan hun neus laten voorbijgaan.

Het geheim van een positief zelfbeeld

Vrouwen met een positief zelfbeeld hebben een aantal dingen met elkaar gemeen. Sommige overeenkomsten zijn vrij voor de hand liggend. Zo richten deze vrouwen als ze in de spiegel kijken hun aandacht op de dingen die hun bevallen, niet op de minpunten. Ook zijn ze ervan overtuigd dat wat iemand mooi maakt bepaalde eigenschappen zijn, zoals enthousiasme of vriendelijkheid, en niet hun fysieke kenmerken.

Bovendien zorgen ze goed voor hun lijf, door te sporten, zichzelf af en toe te verwennen met een dagje naar de sauna, en hebben ze een gezond eetpatroon. Gezond als in: ze eten wanneer ze honger hebben – niet als reactie op stress of emoties – en ze stoppen als ze genoeg hebben.

Verrassender is de constatering dat deze vrouwen met een heel andere blik naar hun lichaam kijken: ze richten zich niet op hun uiterlijk, maar op de functionaliteit van hun lichaam. Ze waarderen hun lijf om wat het doet, en niet om hoe het eruitziet.

Wereldwijd gaat het jaarlijks om vele miljoenen ingrepen. En het helpt ook nog eens niet, zo laat een Noorse studie zien: vrouwen die plastische chirurgie ondergaan, hebben daarna vaak geen positiever lichaamsbeeld. Sterker nog: ze voelden zich juist depressiever.

Probeer het eens uit! Schrijf op wat je lichaam allemaal kan (praten, kussen, rennen, knuffelen, eten, slapen, schrijven, tekenen, en voedsel verteren, ...). In het begin is het even zoeken, omdat het moeilijk is om op die manier aan je lichaam te denken aangezien je dat niet gewend bent, maar het helpt echt!

Het lijkt erop dat dit de beste strategie is om je lekkerder in je lijf te voelen: niet meer over je lichaam nadenken in termen van mooi of lelijk, en het niet bekritiseren omdat het imperfect is. Beter is het om je te richten op wat je lichaam allemaal voor je doet. Het draagt je tenslotte door het leven, en daar mag het best wat waardering voor krijgen.

Bronnen:

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina: