Over sporten met een beperking

sporten met een beperking

Europa staat en stond de voorbije en komende weken helemaal in het teken van de sport. Met het wielrennen en het Europees Kampioenschap voetbal op de agenda van iedere Belg, lijkt sporten de normaalste zaak van de wereld. En dat is het ook, zelfs voor mensen met een beperking.

 

G-sportclubs

Ook met een beperking alle sporten gaan uitoefenen. Je kan het alleen proberen, of beroep doen op een inclusieve sportclub of een G-sportclub.

G-sport is de verzamelnaam voor alle sporten die door mensen met een beperking beoefend worden. Zo zijn er sporters met een fysieke, een visuele, een verstandelijke, of een auditieve (gehoor) beperking, met autisme, of met een psychische kwetsbaarheid.

De activiteiten worden verzameld onder de G-noemer: G-voetbal, G-zwemmen, G-basketbal...

G-sport is een term die kenbaar maakt dat personen met een beperking welkom zijn. Maar ook inclusieve sportclubs zijn er voor mensen met een beperking. Het aanbod is zelfs vrij groot.

Welke sporttakken zijn er?

In principe kan elke sportdoor heel wat groepen van G-sporters beoefend worden. Soms worden er kleine aanpassingen gedaan aan het materiaal, hoe het spel gespeeld wordt (bijvoorbeeld zittend), hoe het startsignaal gegeven wordt...

Benieuwd naar enkele sporten die speciaal ontwikkeld zijn voor G-sporters?

 • Boccia lijkt op indoor petanque. Ook mensen met een zware motorische beperking kunnen deze sport beoefenen. Je mag de ballen onderhands, bovenhands of met behulp van een goot gooien of met de voet rollen.
   
 • Goalbal is een paralympische sport voor mensen met een visuele beperking. Op een volleybalveld worden tastbare markeringen en twee doelen aangebracht. De bal maakt geluid doordat er belletjes in zitten. Iedereen draagt een geblindeerde skibril. Daardoor zijn alle spelers, ook degenen die zien of slecht zien, aangewezen op het gehoor en de concentratie.
   
 • Torbal is een variant op goalbal. Het veld is kleiner en de bal is lichter. Verder zijn er meer herkenningspunten op het terrein.

.

 

 

sport down girl

Toeleiders G-sport

 • Sport Vlaanderen
  • Bezoek hun sportdatabank om een nieuwe sport te zoeken!
  • Of spreek een G-sportconsulent aan. In elke provincie is er minstens één.
 • G-sport Vlaanderen is het kenniscentrum voor iedereen die met vragen zit over G-sport. Bij hen kan je ook terecht voor financiële ondersteuning voor G-sportmaterialen.
   
 • Parantee-Psylos is de overkoepelende sportfederatie voor G-sport, waar je een overzicht vindt van verschillende sporttakken.
   
 • Sportfederatie S-Sport // Recreas.

Cijfers

Mensen met een beperking doen een derde minder aan sport dan mensen zonder beperking. En kinderen met een beperking sporten zelfs de helft minder dan kinderen zonder beperking.

Dat moet beter.

Organisaties zoals G-sport Vlaanderen willen de sportdrempel verlagen voor mensen met een beperking.

De Koutershotters

Een andere vereniging die zich inzet voor sporten met een beperking is voetbalploeg de Koutershotters. De voetbalploeg van Kortemark is er voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar met een beperking. Zo zijn de spelers kinderen met autisme of DCD of nog iets helemaal anders.

Iedereen is er welkom voor tweewekelijkse training op zaterdagvoormiddag, en af en toe wordt deelgenomen aan toernooien.

 

Koutershotters
Deel deze pagina: