iN actie
Zaterdag ging de officiële Voorleesweek weer van start! Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Neem een kijkje op www.voorleesweek.be voor meer informatie over dit jaarlijks initiatief. Onze Boekie motiveert onze mama's, papa's en kindjes alvast al om te voorlezen in zijn voorleeshoek! Klik hier voor meer.
Op donderdag 17/11 verlkomden we gastspreker Thomas Fondelli in Therapeutisch Zorgpunt N.
Thomas is klinisch psycholoog en systeemtheoretisch psychotherapeut met o.a. specialisaties in autisme en eetproblemen. In naam van 'Sterkmakers in autisme' kwam hij een avondlezing geven omtrent ASS en voeding. We gaven therapeuten en ouders de kans om deze gelijktijdig bij te wonen.
De hand-outs van deze lezing kan je hier terugvinden.
Waarom zijn we zo verslaafd aan true crime? De podcasts, series, films en boeken met true crime verhalen lijken de streamingplatformen en schappen wel te overvloeien. We kicken duidelijk op tragedie en wanhoop. Maar waarom? Lees het hier.
Al vanaf het begin van je leven wordt je (mee) gevormd door je omgeving. Een cruciaal aspect van wie je wordt hangt af van je sociale interacties en de daarbij gepaard gaande sociale steun. Het gaat hier om genegenheid, begrip, je veilig voelen en erbij horen. Hoe belangrijk dat is, lees je hier.
Voor de Week van de Geestelijke Gezondheid (1 tot 10 oktober 2022) nodigt Therapeutisch Zorgpunt N jou uit om deel te nemen aan onze 'Mezenbollen voor uitbollen' -actie!
EY GIE! Wat zijn de effecten van onbeleefdheid? Wuk, weetjet nie?
Sinds de wokebeweging lijkt een doodnormaal gesprek vaak te stranden in onbegrip. Je gebruikt een “foute” term of vergeet een gevoeligheid van één van de vele minderheidsgroepen, die plotseling als paddenstoelen uit de grond lijken te zijn gerezen.
Mogen we nog kritisch zijn en een mening hebben?
In de podcast ‘Het inzicht’ praat redacteur Joël De Ceulaer met denkers, wetenschappers en andere slimme mensen aan wie hij vraagt om een cruciaal inzicht prijs te geven. Wat hebben ze geleerd over de wereld en het leven dat ze graag met ons willen delen?
Eén spreker en thema lichten we graag uit in de context van relatietherapie: Guillaume Van der Stighelen en waaraan relaties kapot (kunnen gaan).
Ontdek het hier.
Het hele school-/werkjaar door dromen we tot het eindelijk vakantie is. We verlangen naar het niksen, maar zodra we die rust hebben, kunnen we er niet mee om. Hoe komt het dat we ons niet durven te vervelen? Even niets doen is nochtans goed voor ons brein en welzijn. Tegenwoordig wordt verveling als iets negatiefs gezien, alsof het een teken is dat je je leven misschien niet hebt ingericht zoals je dat het liefst zou willen. We moeten altijd maar druk, druk, druk in de weer zijn... Waar zijn de trage middagen naartoe?
Lees het hier.
Kennen jullie An en Stefanie al? Waarschijnlijk wel, want deze twee topdames zijn dé draaiende motor van Therapeutisch Zorgpunt N. Als onthaal- en administratieve medewerkers zorgen zij ervoor dat alles in goede banen loopt binnen onze dienst.
"We zijn er om mensen te verwelkomen als ze een eerste afspraak hebben, allerhande vragen te beantwoorden, mededelingen of vragen van ouders of cliënten door te geven naar de collega's therapeuten en dokters." - An Deven.
"Dat klopt helemaal! Naast het onthaal plan ik nog de onderzoeken, teamoverleggen en doktersconsulten in. En ook voor de nodige verslagen bij aanvraag zorgtoeslag moeten de klanten bij mij zijn." - Stefanie Laevens.
We zetten An en Stefanie via deze weg graag nog eens - terecht - in de kijker!
Sun is shining! Hoewel de zomer voor veel vrouwen wat stress met zich kan meedragen. Waarom? Wel, wij vinden dat "beach body ready" gedoe mateloos gedateerd, want elk lijf mag gezien worden, maar velen onder ons worstelen toch nog met dat positief zelfbeeld.
Uit onderzoek blijkt dat we niet alleen zijn - helaas. Toch bestaat er een trucje om je lichaam te gaan waarderen zoals het is. Je leest het hier.
Rouwen is part of living. Hoe pijnlijk, stom en contradictorisch dat ook is. Het hoort bij het leven. Want rouwen betekent dat jij langzaam went aan het idee van het verlies en dat jij de nieuwe situatie langzaam begrijpt. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, voor de een is het wat moeilijker om er weer bovenop te komen dan voor de ander. Een goed rouwproces kan hier bij helpen.
Lees onze rouwverwerkingstips en maak kennis met onze rouwtherapeute Marlies.
Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) . Vandaag vieren we dat door 1) deze dag in de kijker te zetten, 2) je meer te vertellen over de levende bib van ARhus, 3) en dat allemaal in deze post te doen.
Luisteren wanneer en waar je wil, via je telefoon, tablet of computer: podcasts zijn hot en alom aanwezig. Ze zijn intussen misschien niet meer nieuw, maar worden wel nog steeds populairder. Een podcast die we hier graag toelichten is die van Maite Goossens: 'Wat is er mis met mij?'
Lees er hier meer over.
De kunst van therapie is dat het alles kan zijn. Meer dan woorden, meer dan een gesprek. Want hoe je je uitdrukt, dat doe je met al jouw zintuigen, je lichaam.
Een potlood kan hieraan uiting geven.
Autismespectrumstoornissen (ASS) zijn in principe onzichtbaar, maar manifesteren zich tegelijkertijd ook in vele, véle, gezichten. Qua kenmerken, qua zwaarte, qua uiting, qua mens.
Niet zo verwonderlijk als je weet dat ongeveer 1 op 150 Vlamingen een zekere vorm van ASS heeft.
Lees het artikel hier.
Bij Therapeutisch Zorgpunt N onderschrijven we de waarde van voorlezen. Daarom richtten we een voorleeshoek in in onze Z-bar. Lees er hier meer over.
Schooltijd na een deugddoende vakantie is altijd net ietsje pijnlijker dan na een doorsnee weekend. Gelukkig zijn er organisaties als Vlaams Instituut Gezond Leven en projecten als Nok Nok om jongeren doorheen moeilijke dagen te loodsen.
Ontdek het hier!
Het leven loopt helaas niet altijd op wieltjes... Behalve als je Dieter Ysebaert tegenkomt.
Letterlijk? Ja, toch wel. Ontdek 'Alles op Wieltjes', de buitenspeeldag waar alles rond wieltjes draait. Maar ontmoet ook het genie achter het idee en de therapeutische filosofie die ermee gepaard gaat.
Save the date: woensdag 10/11! Gratis in- en uitsessie in onze Z-bar met niemand minder dan circusatelier Woesh.
Er staat heel wat op til binnen Therapeutisch Zorgpunt N. Te beginnen met het bezoek van Studio FroeFroe in onze Z-bar!
Spannend hé, een nieuw schooljaar? Voor sommige kinderen en ouders nét dat tikkeltje meer dan voor de rest. Het CAR is er voor kinderen die het moeilijker hebben op school. Wij bieden CAR aan. Kom er hier meer over te weten.
We namen afscheid van Stéphanie - maar niet helemaal, en verwelkomen Dagmar in het N-team! Check het hier!
Praten op het niveau van een kind is een delicate evenwichtsoefening. Lees hier enkele tips hoe je op een structurele manier kan communiceren met kinderen.
Wat biedt een teleconsult dat een klassiek consult niet kan? We zetten de voordelen, zoals wij ze zien, hier op een rijtje.
Europa staat en stond de voorbije en komende weken helemaal in het teken van de sport. Met het wielrennen en het Europees Kampioenschap voetbal op de agenda van iedere Belg, lijkt sporten de normaalste zaak van de wereld. En dat is het ook, zelfs voor mensen met een beperking. Lees hier meer over G-sport.
Opbrengt nestkastjesactie integraal naar hippotherapie
Onze kinder - en jeugdpsycholoog Dieter Ysebaert zette een buurtproject op poten, en plukte daar, in naam van hippotherapie, de vruchten van. Maar liefst 854 euro werd ingezameld en gedoneerd aan hippotherapie. Je leest het hier.
In België lijden 1 op de 12 ouders aan parentale burn-out. Is de zwaarte van het ouderschap zodanig toegenomen dat de meeste ouders het niet meer lijken te redden? Eén ding is zeker: het is tijd om terug te keren naar de niet-perfectie.
Lees hier meer.
"Eat better, feel better", maar hoe kan jij nog beter geholpen worden?
Van een betere balans zoeken naar een gezond lichaam tot waar naartoe bij ernstige opname. Hoe speelt N in op de noden die er heersen?
Lees het artikel hier.
De psychologie van gamen
De drive om te spelen is een essentieel onderdeel van de menselijke natuur. Het bestaat al zolang de mensheid bestaat, enkel is de manier van spelen is in de loop van de jaren enorm geavanceerd. Vooral de virtuele ontplooiing strekt zich steeds verder, mee met de behoeftes van wij, individuen, die steeds minder snel bevredigd raken van verouderde fenomenen en technologie.
Lees er hier meer over.
Hoe kan angst, een emotie die bedoeld is om je overlevingskansen te bevorderen, zo gevaarlijk en destructief zijn? Lees het hier.
Dingen loslaten voelt ongemakkelijk. Da's gewoon een feit. We leven in een maatschappij waarin voortdurend verwacht wordt dat we evolueren. Een stapje terug nemen zit er vaak niet in.
Resultaat? Teleurstelling wanneer we niet slagen in die verwachte evolutie.
Lees hier meer over hoe waarom loslaten belangrijk is, en hoe je dat kan doen.